28. siječnja 2010.

Nanostrojevi - je li to najzad Raj?

Ostali ste bez posla i razmišljate o pokretanju vlastitog posla ali nemate dovoljno sredstava za to? Pa, valjda bi mogli ipak naći dovoljno novaca za ovaj bager na slici, kojemu znanstvenici i biznismeni predviđaju fenomenalnu budućnost. Duljina mu iznosi jedva 1/50 debljine ljudske vlasi, a namijenjen je za premještanje molekula i atoma.
Dakle, ako ste planirali povući sredstva EU za poticanje malog poduzetništva - pa, manje od ovog teško da ćete pronaći. Šalu na stranu, no iza razvoja nanostrojeva - poput ovog na slici - sasvim sigurno ne stoji malo poduzetništvo već ono najveće, sa stotinama miliuna eura na raspolaganju.
Nanotehologija je znanost koja se bavi manipulacijom dijelova materije maksimalne veličine do 100 nanometara (nanometar je milijuniti dio milimetra) i već je izvjestan broj godina prisutna u svakodnevici, prije svega u obradi materijala, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.  No najuzbudljiviji nanotehnološki projekti su oni koji se odnose na upravljive strojeve, veličine stotinjak nanometara ili manjih, poput ovog na slici. Prikazani sklop molekularnih dimenzija, iza čijeg razvoja stoji tim sa Sveučilišta Rice,  samo je djelomično upravljiv i za sada nema praktičnu primjenu. Međutim, sasvim se osnovano vjeruje da će ga se - kao i njemu slične sklopove - jednog dana moći precizno programirati za izvršavanje točno određenog zadatka, prije svega premještanje i povezivanje atoma u danas nezamislive strukture. Ukoliko se u tome uspije, mogućnosti su neograničene:
Hrpa smeća moći će se u relativno kratkom vremenu pretvoriti u hranu, odjeću, namještaj ili jednostavno dekoraciju. Već po želji. Glad i zagađivanje okoliša mogli bi biti jednom zauvjek iskorjenjeni a priroda, koju više ne bi bilo nužno iscrpljivati za potrebe ljudi, mogla bi biti ponovno prepuštena divljoj flori i fauni. Je li to najzad Raj? Viziju strojeva mikronske veličine prvi put je jasno uobličio i pred zapanjenim slušateljima iznio još kasnih 50-ih prošlog stoljeća jedan od najvećih znanstvenika modernog doba, Richard Feynman. 20-ak godina kasnije Kim Eric Drexler, zacijelo najveći zagovornik razvoja nanotehnologije s kraja 20-og stoljeća (prati ga titula oca nanotehnologije), prvi je opisao pakao, imena "grey goo" (najbliži prijevod bi bio: "sivo blato" ili "sivi glib"). Opisao je realnu mogućnost da se zbog nečije greške nanostrojevi, programirani da proizvode vlastite replike od materijala iz okoliša, otrgnu kontroli i potom sve čega se dohvate, dakle cijeli planet, pretvore u nepreglednu, beskorisnu gomilu.
Izvor: Discovery News

Nema komentara:

Objavi komentar