14. siječnja 2010.

Biciklom iznad svega ostalog

Bugarski arhitekt Martin Angelov vjeruje da se biciklisti trebaju uzdići iznad uobičajenog prometa na cestama - i to doslovno! Naime, Angelov je dizajnirao staze za bicikliste koje bi bile široke destak centimetara i postavljene na visini od nekoliko metara iznad tla, razapete između odgovarajućih tornjeva. Angelov također misli kako će takvo "lebdenje" iznad uobičajenog prometa biciklistima predstavljati poseban dodatni užitak - osim ako ne pate od akrofobije.



Inače, vožnja biciklom po ovim visećim biciklističkim mostovima trebala bi biti 100% sigurna.Angelov je zamislio da bi bicikli bili dodatno pričvršćeni za sustav s koloturima - vrlo sličan sustavima koji se primjenjuju na žičarama, osim što ovdje za pogon ne bi bila upotrijebljena električna energija već ona u mišicama biciklista.
Bugarski arhitekt vjeruje da bi biciklisti na ovaj način bili pošteđeni opasnosti koje im prijete od motornih vozila u mješovitom prometu te bi pored toga, tijekom vožnje uživali u razgledavanju grada s prilično zanimljive pozicije. Kritičari za sada kao jedini problem vide nemogućnost preticanja sporih biciklista na tim lebdećim stazama.
Nama se pak čini da Angelov baš i ne zna puno o navikama, psihologiji i motivima biciklista. Bili toga svjesni ili ne, bicikl je za pasionirane bicikliste simbol neovisnosti o gradskom prometu, benzinu i automobilu; dokaz vitalnosti i povezanosti s prirodnim elementima. Osim toga, to je i sjajno rekreativno sredstvo za sve one koji možda nemaju olimpijsku formu ali svima jasno pokazuju da "drže do sebe". Biti sapet u žice, s okusom prividne opasnosti od pada, na desetak metara iznad ostatka prometa, moglo bi biti zanimljivo i atraktivno. No nakon što se staza pređe nekoliko puta - moglo bi biciklistima koji uživaju u slalomu kroz promet i pronalaženju prečica u vrijeme prometnih špica postati jako, jako dosadno.
Izvor: Inhabitat

Nema komentara:

Objavi komentar